Święta już czuć coraz bardziej, śnieg za oknem, pierniczki już upieczone będą ozdabiały choinkę którą po raz pierwszy mogę udekorować tak jak mi się podoba. I najlepsze grzane wino które mogła bym pić codziennie z przyprawą korzenną i soczystą pomarańczą.

Przepis na pierniczki wykorzystałam ze strony Moje Wypieki jest tam bardzo duży wybór ja wybrałam "pierniczki przepis 2". Pierniczki wyszły pyszne ale osobiście dodała bym trochę mniej cukru.
PRZEPIS NA PIERNICZKI
- 300 g miodu ( u mnie sztucznego)- 120 g masła
- 550 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ok 40 - 60 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Miód i masło podgrzać i ostudzić, dodać pozostałe składniki i wyrobić ręcznie lub zmiksować. Za mnie zrobiła to maszyna :) Ciasto można chłodzić w lodówce. Wykrawamy pierniczki pieczemy na papierze 180ºC przez ok 10 min.
LUKIER
- 1 białko- szklanka cukru pudru
Lukier miksujemy lub mieszamy ręcznie. Lukier wyciskałam woreczkiem na żywność z Ikei z otworem w rogu zrobionym wykałaczką.
Jeśli chcecie zrobić inny kształt pierniczka, a brakuje wam właśnie takiej foremki wystarczy wyciąć wzór z tekturowej kartki ( ważne żeby była twardsza od zwykłego papieru). Potem wystarczy nożykiem wyciąć kształt, u mnie był to bałwan, renifer, koń na biegunach, anioł i ptak.
Upiekliście już pierniczki ? Ja planuje jeszcze jedną porcje tym razem jako prezent dla rodziny.
Wyglądają przepięknie, właśnie tak jak powinny wyglądać pierniczki ;) Zapach i smak też zapewne doskonały. Święta! :)
OdpowiedzUsuńgenialne!
OdpowiedzUsuńCudowne <3
OdpowiedzUsuńCzytając poczułam ten zapach świeżo upieczonych pierników <3
OdpowiedzUsuńpiękne <3 wpadne sprawdzić jak smakują, zostaw dla mnie jednego ;*
OdpowiedzUsuńZapraszam :*
UsuńŚliczne pierniczki, ja upiekłam, ale musze zrobić lukier i udekorować, a nie wiedziałam za bardzo jak i czym :)
OdpowiedzUsuń